Billede til Lars Schuster behandling med kostvejledning & urtemedicin.

Kostvejledning & kinesisk urtemedicin

Indenfor TEAM (Traditionel East Asian Medicin) er der fire grundlæggende forudsætninger for at opnå og bevare et godt helbred:

  • Kost
  • Motion
  • Tilstrækkelig hvile og afslapning
  • God mental indstilling.

Den Asiatiske kostvejledning er væsentlig anderledes end den i Vesten. I samarbejde kan vi skræddersy din kost, til at omfatte en række fødevarer og urter, der ud fra deres smag og energetiske virkning, bedst tjener dit sundhedsmæssige behov. Det kinesiske kost-system omfatter alle typer af kost- og næringskilder.


De fem smage:

Asiatisk kostvejledning omfatter fem smage; krydret, sødt, surt, bittert og salt. De enkelte smage har specifikke egenskaber og virkninger i kroppen. For eksempel har bitre fødevarer og urter en tendens til at have tørre og kolde egenskaber hvilket gør dem ideelle til behandling af fugt varme i kroppen.

Fødevarer og urter kan have mere end én smag, og kan indeholde alle fem. Visse smage er associeret med bestemte meridianer og deres tilknyttede organ. Nedenstående liste er en tommelfingerregel, men ikke den endegyldig sandhed:

  • Den krydrede smag: Lungerne og Tyktarm
  • Den søde smag: Milt og Mave.
  • Den sure smag: Lever og Galdeblære
  • Den bitre smag: Hjertet og Tyndtarm
  • Den salte smag: Nyrer og Blære

De seks fødevaregrupper

  • Kød
  • Frugt
  • Mejeriprodukter
  • Grøntsager
  • Korn
  • Krydderier og krydderurter

Ovenstående er de seks fødevaregrupper, der skelnes mellem.

Forarbejdede fødevarer såsom sukker, kaffe og salt betragtes overflødige. De grundlæggende principper for yin og yang anvendes også i kostvejledningen:

Kød har en tendens til at være yang energi, mens grøntsager er mere yin.
Selve behandlingen af kosten har også en indvirkning, f.eks. tilfører hård – eller grillstegning mere yang til en fødevare hvor langtidskogning tilfører mere yin.

Som en meget generel ernæringsguide, kan man opnå balance ved at spise yang fødevarer i løbet af vinteren (den mest yin tid af året) og yin fødevarer om sommeren (den mest yang tid af året).
Nogle gange er det hensigtsmæssigt at have en kost, der er i harmoni med sæsonen, men vi behøver alle en individuel kost for at imødegå vores individuelle livssituation, både fysisk og mentalt.

Når du vælger kostterapi, bør mennesker med kronisk bihulebetændelse, almindelig træthed eller fordøjelsesproblemer ændre deres kost med det samme. For andre, bør overgangen være gradvis, fordi pludselige ændringer kan chokere kroppen.


Spisevaner

Der er traditionelt fem vigtige overvejelser du skal foretage i forbindelse med dine spisevaner:

  • Spiser jeg noget jeg ikke bør ikke spise? – fødevarer, der er uden for sæson eller dårlige for mig.
  • Spiser jeg for meget / umådeholden?
  • Spiser jeg uregelmæssigt, både mht. tider og mængde?
  • Spise jeg før det tidligere måltid er fordøjet? – når du ikke er sulten.
  • Holder jeg mig tilbage? dvs. udskyder toiletbesøg når jeg har behov.

Create a website or blog at WordPress.com